De zelfrijsituatie met een Minilift.

Er is een nieuw type zelfrijbus ontstaan dankzij de nieuw ontwikkelde Minilift.

De Minilift is een simpel hefplateau welke wordt uitgeklapt als men wil instappen. Voorwaarde is dat men een transfer kan maken naar de zitting van de Minilift. Eenmaal zittend op de minilift kan de rolstoel aan het rolstoel opbergsysteem worden gekoppeld.  De rolstoel wordt door de linkerzijschuifdeur in de auto geladen. Dat kan overigens op verschillende manieren. Het instappen zelf is erg eenvoudig. Met een druk op de knop klapt de zitting omhoog, daarbij scharnierend om een as onder aan de stoel. De beweging is erg goed doseerbaar , in zowel kracht als snelheid. Het gaat dan ook verrassend snel en vloeiend.

De beweging van het lichaam  die ontstaat is tweeledig. In eerste instantie is de bewegingsrichting omhoog, maar daarna zal door de bewegingsrichting horizontaal worden. Hierdoor wordt u in de zitting "gegooid" door de lift en meteen een goede positie in de autostoel bereikt wordt.

 Minilift in  laagste positie. Minilift in tussenpositie  Minilift, bovenste positie

Een van de eigenschappen van de minilift is dat u tijdens het intillen niet op het vlakke deel van de lift zit, maar feitelijk op de voorste rand. De voorste rand van de zitting van de lift heeft een vrij grote ronding waardoor het meer weg heeft van zitten  op een buis (soort van leuning) . Dit ziet er wellicht wat ongebruikelijk uit maar is in feite een situatie waar u prima op kunt zitten. (of getild worden). Deze zitpositie duurt slechts enkele seconden omdat u dan al in de autostoel bent beland. Door de draaiing van ca 90 graden van de zitting met ronding  van de minilift, rolt de ronde voorzijde onder uw onderbeen door. Bij het  voltooien van de indraaibeweging wordt de kont dus  verder naar achteren  bewogen ten opzichte van de voorste rand. De ronding is iets hoger dan de zijwang van de stoelzitting zodat u er netjes overheen getild wordt. U belandt daardoor en door de horizontale snelheid dus met uw achterwerk voldoende ver in de stoel.

  

Voor een goed verloop van het instappen is enig balanceren op de voorste rand nodig. Dat lijkt wellicht moeilijker dan het is. Dankzij de goede houvast aan de deur en de B-stijl blijkt het normaliter een kwestie van twee a drie keer oefenen waarna het prima gaat.

Onderstaande film toont specifiek het gebruik van de Minilift:De volgende film laat een zelfrijsituatie zien met Minilift:


De voordelen :

- Het is de snelste manier van "instappen"vanuit de rolstoel.
- Goedkoopste manier om zelf te rijden dankzij ontbreken van de dure aanpassingen die nodig zijn bij een entree in de bus via de achterzijde of zijdeur.
- U kunt de bus indelen en bestemmen zoasl u dat wilt. personen vervoer of Camperindeling is mogelijk. de bus hoeft niet vrij te blijven voor de doorgang met de rolstoel van achteren.
- Instappen kost weinig kracht.
  Dankzij instappen via de voordeur zal men u niet zo snel "vastzetten'. Zeker niet aan de achterkant waar anders 3 meter afstand moet worden gehouden.
  De deur hoeft zelfs niet geheel open als er toch eens weinig ruimte is. 

Contactformulier