Bussen voor zelfrijsituatie.

We onderscheiden twee types bussen voor zelfrijdsituatie, te weten:
  • De Rolpollo zelfrij bus met zij- ingang.
  • De open rolstoelbus met achteringang.
De Rolpollobus met zij-ingang.
De Rolpollo bus heeft een Apollolift bij de linker schuifdeur en maakt het mogelijk voor de bestuurder om met rolstoel en al achter het stuur plaats te nemen. Het in-uitstappen gaat dan via de linkerschuifdeur.

U hoeft de hele bus niet meer open te laten om met de rolstoel naar voren te rijden zoals dat bij de achteringang het geval is.

De voordelen zijn:
  • Veiliger vanwege de gescheiden laadruimte. Bij een botsing of noodstop blijft de lading achter de wand gescheiden van de personen.
  • Warmer interieur. Dankzij het kleinere personencompartiment is dit veel beter te verwarmen of zomers te koelen.
  • Minder lawaai. Deze uitvoering veel stiller dan de traditionele open bus.
Daarnaast zijn er nog enkele belangrijke voordelen die niet direct zichtbaar zijn.
  • Goede zithoogte achter het stuur. Doordat de grote rolstoelwielen er af gehaald worden kan (en is) de zitpositie ca 7 cm lager dan met wielen. Hierdoor zit men op de normale zithoogte en kijkt dus niet tegen de zonneklep aan. Om deze reden word vaak een grotere bustype (bijvoorbeeld Mercedes Sprinter) aangeschaft wat weer als nadeel heeft dat deze niet in parkeergarages past.
  • Rug en hoofdsteun komen automatisch in positie als de rolstoel wordt neergezet achter het stuur. De originele stoel is eenvoudig terug te plaatsen om dan de rolstoel(met passagier) mee te nemen in meeneemsituatie. De originele bestuurderstoel wordt opgeborgen achter in het personencom[partiment. Deze kan eenvoudig op wielen naar de bestuurdersplek gerolt worden om daar met snelkoppelingen vastgezet te worden. Iemand anders kan er dan zo mee rijden. De rolstoel kan dan met de lift achter de bestuurder met de gebruikelijke vastzetsytemen (retractorset met spanbanden) en gordels vastgezet worden. Dus een normale meeneem situatie.
  • Weinig ruimte nodig. Bij het in- en uitstappen is maar weinig breedte nodig zoals u op de foto's kunt zien. Bij een normale invaliden parkeerplaats is genoeg ruimte. Nooit meer last van de lange lift waarbij men 3 meter afstand moet bewaren.

Open Rolstoelbus met achteringang.

In dit type bus komt u via de achterkant de bus in- en uit. Dit geschiedt met behulp van een rolstoellift en deuren of klep) die automatisch openen en sluiten. Dat alles wordt middels een radiografische afstandbediening door u bedient.

Eenmaal in de bus zij er weer grofweg twee uitvoeringsvormen, te weten de bus waarbij u met rolstoel acher het stuur gaat en de bus waarbij de rolstoel op de tweede rij wordt geparkeerd en u een transfer naar de bestuurderstoel maakt.

Met rolstoel achter het stuur.

In dat geval is de hoogte, zittend in de rolstoel van belang bij de keuze van de bus. Normalliter wordt de vloer aangepast voor de rolstoel en dient er een rolstoelvastzetsysteem in gemaakt te worden. Soms is het nodig de B-stijl aan te passen omdat anders de rolstoel te ver naar rechts komt te staan.

Indien men een transfer maakt dan komt meestal de rolstoel op de tweede rij om vandaar over te schuiven naar de bestuurderstoel. deze is meestal draaibaar gemaakt en ook vaak verstelbaar in hoogte en lengterichting. Dit alles om een overstap te vergemakkelijken.

Voor auto's met veel electronica in de bok van de bestuurdersstoel is onze transferlift ontwikkeld. Deze wordt achter de bok van de originele bestuurderstoel geplaatst. Hij is zeer compact en neemt amper ruimte is. Hiermee kan de bestuurderstoel getild worden en naar achteren gedraaid. Het draaipunt is zo gekozen dat de stoel niet telkens anders ingesteld hoeft te worden om te kunnen draaien. Bij diverse systemen komt namelijk de rug tegen de zijwand (de B-stijl) en moet de stoel en/of eerst naar voren met zijn glijrail en/of moet de rugleuning rechter op gesteld worden. Pas dan kan men de draaibeweging maken die nodig is. Onze transferlift heeft dat nadeel niet. Hij heeft een grote hefhoogte van 18 cm.Contactformulier